Problem z glutenem

Jak to jest z tym glutenem – jest problem czy nie – zastanawia się wielu ludzi. Na pewno bezdyskusyjną kwestią są choroby autoimmunologiczne – w tym przypadku bezwzględnie odstawiamy gluten – lekarze coraz częściej są co do tego zgodni i nie mają żadnych wątpliwości. Czy jednak zwykły obywatel również musi odstawić gluten aby czuć się dobrze? Nie! Oczywiście zawsze warto postawić na zdrowe odżywianie i ograniczyć spożywanie produktów z białej pszennej mąki. Nie jest ona dobra dla nikogo. Nie ma Jednak sensu wyrzucać ze swojej diety i zdrowych produktów zawierających gluten. Ciemne pieczywo, które co prawda zawiera gluten, ale zawiera również wiele innych pozytywnych właściwości dla naszego organizmu, będzie dobrym wyborem. Warto również zwrócić uwagę na to, jakiej jakości produkty bezglutenowe spożywamy, jeśli już Przeszliśmy na taką dietę. Często produkty bezglutenowe dostępne w sklepach nie są najlepszej jakości i nie mają dobrego składu. W trosce o nasze zdrowie jesteśmy zobowiązani bardzo uważnie czytać etykiety przed zakupem.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*